Cov txheej txheem:

Verdampings Sensor S&N: 10 Kauj Ruam (nrog Duab)
Verdampings Sensor S&N: 10 Kauj Ruam (nrog Duab)

Video: Verdampings Sensor S&N: 10 Kauj Ruam (nrog Duab)

Video: Verdampings Sensor S&N: 10 Kauj Ruam (nrog Duab)
Video: 😎 СОВЕТЫ Как выбрать [ЛУЧШЕЕ] лучшее масло [Двигатель]? 😎 2024, Lub kaum hli ntuj
Anonim
Verdampings Sensor S & N
Verdampings Sensor S & N

Hauv cov lus qhia kom paub meej peb tau txais kev pom zoo tuag nyob hauv qhov chaw sib ntsib hauv een ntsib kleurstof gekleurde bak dej, qhov rooj middel van een laser. Als er minder dej hauv de bak zit (qhov rooj verdamping) yog de concentratie kleurstof hoger en het dej dus minder doorchijnend. Dit verschil in de doorlatendheid van licht (en dus ook de laser die door de bak water gaat) kan de sensor meten en dus ook de orde grote waarin de concentratie verandert.

Kauj Ruam 1: Vind Een Laser

Lub ntsej muag Laser
Lub ntsej muag Laser

Een laser gaat qhov rooj een bak geschenen worden tuag gekleurd tau ntsib kleurstof. De laser tuag hiervoor nodig yog hoeft niet enorm sterk te zijn, een laser voor katten bijvoorbeeld volstaat.

Kauj Ruam 2: Verbindt De Polen Van Je Photon

Verbindt De Polen Van Je Photon
Verbindt De Polen Van Je Photon

Als je Photon yog opgestart en verbonden kunnen peb de polen verbinden ntsib de zijkant van je Breadboard. Dit maakt het ons tom qab makkelijker ntsib de Photon te werken. Allereerst verbinden peb de 3v3 (3volt) chaw nres nkoj van de Photon, ntsib een draad, ntsib de ntxiv rau kolom aan de zijkant van het Breadboard. Daarna verbinden peb de GND (av) chaw nres nkoj van de Photon ntsib de min kolom aan de zijkant van je Breadboard. Zie ook afb.

Kauj Ruam 3: Hais Lus LDR

Verbind De LDR
Verbind De LDR

Als je de polen van je Photon hebt verbonden aan je Breadboard kunnen peb de LDR aan de Photon verbinden zodat peb uiteindelijk lichtintensiteit kunnen meten, aangezien de LDR een weerstand yog tuag gevoelig yog voor licht. Dab tsi peb kaum eerste moeten doen yog 1 kant van de LDR aan een van de analoge voltmeters van de Photon verbinden, dit zijn de A ports aan de zijkant van de Photon. Ua raws li A4. Dan verbinden peb de andere kant van de LDR aan de plus kolom van het Breadboard. Zie ook de afb.

Kauj ruam 4: Verbind De Weerstand

Verbind De Weerstand
Verbind De Weerstand

Nu als laatste moeten peb de stroomkring compleet maken door een weerstand aan de Photon te verbinden. Nws yog ib qho weerstand van 20 ohm. Allereerst verbinden peb 1 kant van de weerstand ntsib de A4 chaw nres nkoj van de Photon, als je een andere analoge chaw nres nkoj hebt gebruikt bij de vorige stap moet je uiteraard nu ook de weerstand ntsib tuag chaw nres nkoj verbinden. Hierna verbinden peb de andere kant van de weerstand ntsib nrog de min kolom van het Breadboard. Zie ook de afb. Pas wel op dat de weerstand en de LDR elkaar niet raken!

Kauj ruam 5: Programmeer Photon

Photon Programmeer Cov
Photon Programmeer Cov

Nu moet je Photon nog geprogrammeerd worden zodat hij daadwerkelijk wat terug stuurt. Je gaat naar build.particle.io en opent daar een nieuwe app zodat je een code kan schrijven. Allereerst zeg je welke waarde je Photon moet aflezen dat nyob hauv ons geval tus pin A4. Dan zeg je ntsib ncua sijhawm om de hoeveel seconden hij een ntsib moet doen (1000 = 1 sec). Als je dat gedaan hebt kan je je sensor nog een naam geven. Hierna qhib je een teeb tsa en sluit je hem weer. Dan qhib je een loop. Hierin benoem je een integer die de analogpin moet aflezen. Qhov no yog qhov kuv tau tshaj tawm hauv lub voj, voordat je deze sluit. Zie ook afbeelding als voorbeeld (cia hierbij niet op wat achter een dubbele slash staat).

Als je code klaar is druk je op flash (bliksemschicht) en dan stuurt je laptop de code naar je Photon en als het goed is begint deze ook te meten. Deze waarden kan je zien op console.particle.io.

Kauj Ruam 6: Pib Van De Opstelling

Pib Van De Opstelling
Pib Van De Opstelling

Nu onze Photon klaar yog kunnen peb pib aan de opstelling van de sensor. Aangezien peb tau ntsib een laser werken tuag precies op de LDR moet vallen luistert de positionering van de onderdelen luj nauw.

Benodigdheden voor de opstelling:

- 1 plankje van 9x9 cm (1)- 1 plankje van 11 cm breed en 15 cm hoog (2)- 2 plankjes van de zelfde dikte als de voorgaande, van 1 cm breed en 15 cm hoog (3)- 2 dikkere plankjes van 2 cm breed en 15 cm hoog (4)- 2 dikkere plankjes van 4x4 (5)

- 1 plankje van 10 cm breed en 15 cm hoog (6)- 2 plankjes even dik als het vorige plankje van 2 cm breed en 25 cm hoog (7)- 1 dikker plankje van 3 cm breed en 25 cm hoog (8)

- 1 grote plank van ongeveer 25 cm breed en 1 m lang (9)- 1 blok van 3, 5 cm hoog en even breed als je laser (10)- 2 dikkere plankjes 1 cm breed en even lang als je laser (11) - 2 dunne plankjes van een halve cm breed en 2 keer zo lang als de breedte van je laser (12)

- Voldoende karton

De onderdelen zijn allemaal genummerd en komen tom qab terug hauv de beschrijvingen. Aangeraden wordt om als je de onderdelen op maat hebt gezaagd te nummeren zoals hierboven gedaan yog.

Kauj Ruam 7: Opstelling: Photon Houder

Opstelling: Photon Houder
Opstelling: Photon Houder

Omdat het luj moeilijk yog te voorspellen hoe de laser van te voren op de LDR zal vallen zorgen peb ervoor dat de positie van de LDR hauv de opstelling zelf nog aangepast kan worden. Dit doen peb lub qhov rooj een plankje vaar de LDR op zit, plankje 1, te laten bewegen tussen houten '' rails ''. Allereerst pakken peb plank 2 en bevestigen daar plankjes 5 boven op elkaar op, aan de onderkant van plankje 2. Dan bevestigen we aan de andere kant van plankje 2, plankjes 3 aan beide kanten van plankje 2. Daarna kunnen plankjes 4 weer opankjes lo lus no yuav tsum zodat yog aan beide kanten een gleuf ontstaat. tussen die gleuven kan je dan plankje 1 glijden. Het is belangrijk dat plankje 1 soepel maar toch met enige weerstand omhoog en omlaag beweegd. Op plankje 1 tom qab weer het Breadboard ntsib de Photon bevestigd worden. Zie ook de afbeeldingen.

Kauj Ruam 8: Opstelling: Laser Statief

Opstelling: Laser Statief
Opstelling: Laser Statief

Ook de laser moet goed stil staan in de opstelling. Dit betekent dat de laser moet worden vastgezet, maar dat de laser ook zo moet aan gaan dat hij niet trilt als je de knop ingedrukt houdt.

Plaats eerst het blok (10) aan een uiterste van de grote plank (9). Leg de laser in het midden van het blok met de knop omhoog en plaats aan beide kanten van de laser de plankjes 11. Haal de laser tussen de plankjes vandaan en leg de plankjes 12 hla dwars op de plankjes 11. 1 plankje 12 aan de achterkant en 1 plankje in het midden waar normaal de aan-knop van de laser onder zit. Boor nu aan beide kanten van de plankjes 12 een gat voor een schroef, dwars door 12, 11 en in blok 10. leg de laser weer tussen plankjes 11 en schroef het achterste plankje 12 erop loj heev.

Nu zit de laser loj heev op het blok. boor ntsib een boor tuag dikker yog dan de schroefdraad van de schroef tuag je gaat gebruiken een gat qhov rooj beide (nu nog kleinere) gaten van het plankje 12 tuag niet yog gezet loj heev. Als je dit hebt gedaan kan je het plankje 12 vastschroeven op plankjes 11. Als de schroeven strak zijn aangedraaid zie je als het goed yog de laser aan gaan, maar als de schroeven losser worden gedraaid gaat hij uit. Tenzij je zelf op het bovenste plankje drukt. Zie ook de afbeeldingen.

Kauj Ruam 9: Opstelling: Horizontale Rails

Opstelling: Horizontale Rails
Opstelling: Horizontale Rails

Omdat het laserlicht soms door verschillende concentraties of in het water sowieso kan breken moeten we ook zorgen dat we de LDR horizontaal kunnen positioneren zodat we optimale metingen hebben. Dit doen peb lub qhov rooj de houder van de Photon van stap zes, qhov rooj middel van de plankjes (5), te bevestigen aan plankje 6. Dat plankje laten we weer langs houten rails lopen. Eerst bevestigen peb 1 plankje 7 op ongeveer 30 cm afstand van blok 10, op plank 9. Dit moet loodrecht op de lengte van plank 9 bevestigd worden. Daarna bevestigen peb het andere plankje 7 10 cm achter het eerste plankje, tevens loodrecht. Als laatste bevestigen plankje 8 bovenop het achterste plankje 7 waardoor er weer een houten rail ontstaat. Zie ook de afbeeldingen.

Nu yog opstelling klaar. De houten rails staan je nu toe verschillende onderdelen makkelijk van de opstelling op en af te schuiven zodat het makkelijk kan worden vervoerd.

Kauj ruam 10: Pib Xeem

Pib Xeem
Pib Xeem

Nu yog de sensor gebouwd. Om te beginnen ntsib meten heb je een bak dej nodig tuag je op de opstelling tussen de laser en de photon zet. De bak moet rechte wanden hebben zodat het licht zo min mogelijk breekt en moet goed doorzichtig zijn. Dan voeg je een kleurstof toe. Zoo kawg nkaus tau txais txiaj ntsig lo lus kaliumpermanganaat gebruikt worden. Verander thiab de concentraties hauv tsib lub qhov rooj er bijvoorbeeld dej aan toe te voegen en je hebt je sensor. Zorg er wel voor dat de laser altijd op de LDR schijnt.

Voor een beter resultaat kan je de photon ntsib LDR nog afschermen ntsib karton zoals op de tweede afbeelding.

Pom zoo: