Cov txheej txheem:

Lego Dynamo Voor Demo's: 5 Kauj Ruam
Lego Dynamo Voor Demo's: 5 Kauj Ruam

Video: Lego Dynamo Voor Demo's: 5 Kauj Ruam

Video: Lego Dynamo Voor Demo's: 5 Kauj Ruam
Video: Building The World's First MANUAL Dodge Demon! | PT 7 2024, Lub Xya hli ntuj
Anonim
Lego Dynamo Voor Demo tus
Lego Dynamo Voor Demo tus

Hauv deze qhia ntawv laten peb zien hoe wij een ua kom pom tseeb dynamo hebben gebouwd voor ons DEF eindproject. Onze dynamo kan een piekvoltage van 20 Volt opwekken en daarmee makkelijk een serie led-lampjes laten branden.

Khoom siv

Ntau Yam Lego Technic

PVC qhov siab (txoj kab uas hla 5 cm)

Spoeldraad

neodymium hlau nplaum

Cov qhob cij

LED-teeb

Soldeerbout

multimeter

oscilloscoop (voor testen)

Kauj Ruam 1: Het Draaien Van Een Spoel

Het Draaien Van Een Spoel
Het Draaien Van Een Spoel

Pib ntsib het afzagen van een stuk cylindervormig PVC ntsib een txoj kab uas hla 5 cm. De lengte van het stuk PVC moet minimaal 6 cm zijn om onze 2500 windingen te behalen (maar het kan ook langer als je meer windingen wilt).

Neem een lang stuk spoeldraad (geïsoleerd koperdraad) en plak hiervan ongeveer 10 cm dav aan het uiteinde loj heev aan de dynamo, dit yog een van de draadjes tuag uiteindelijk naar het lampje loopt dus zorg voor voldoende spelling.

Pib daarna ntsib het winden van het koperdraad om de spoil, zorg ervoor dat dit strak gebeurd anders komt het in de weg van de draaiende onderdelen te zitten.

Nadat je 2500 windingen (ntawm meer) hebt gedraaid moet je weer wat speling overlaten en dan de draad vastplakken. Ook is het belangrijk om met duct tape het uiteinde van de spoil aan het PVC te plakken zodat deze er niet afschuift.

Kauj Ruam 2: Maken Van Het Draaisysteem

Maken Van Het Draaisysteem
Maken Van Het Draaisysteem

Zorg ervoor dat je met de lego technic onderdelen drie assen stevig kunt zetten tussen de lego balkjes. Op de eerste as schuif je alleen een groot tandwiel. Op de tweede as schuif je een klein tandwiel dat in contact komt met het grote tandwiel op as 1, schuif ook nog een tweede groot tandwiel op de tweede as. De derde li heeft alleen een klein standwiel deze staat hauv kev sib cuag ntsib het grote tandwiel op li 2. De derde as moet te verlengen zijn zodat deze tot bij de spoel komt. Cia txhua lub sij hawm kom tau txais cov txiaj ntsig zoo tshaj plaws.

Kauj Ruam 3: Monteren Van De Magneten

Monteren Van De Magneten
Monteren Van De Magneten

Voor de montageplek van de magneten hebben peb op de li nog een tandwiel geplaatst. Qhov rooj dit tandwiel hebben peb weer twee lego assen geduwd waardoor er drie naast elkaar qhov rooj het tandwiel steken. op dit vlak worden aan beide kanten magneten geplaatst zodat deze elkaar versterken. Zodat aan een kant de noordpool van de as af wijst en aan de andere kant de zuidpool. Als je dit ntsib meer magneten doet yog het belangrijk ze zo naast elkaar te plaatsen dat de magneetpolen hauv dezelfde richting wijzen, anders verzwakken de magneten elkaars velden.

Kauj Ruam 4: De Constructie hauv Elkaar Zetten

De Constructie hauv Elkaar Zetten
De Constructie hauv Elkaar Zetten

Bouw de lego zo om de tandwiel constructie en de as dat deze tijdens het draaien minimaal kunnen bewegen en verschuiven. Zoals te zien yog op de foto's maakt het niet uit wat voor een lego stukjes er gebruikt worden zolang het eindproduct maar stevig zijn taak uitvoerd.

De spoil kun je makkelijk voor de draaias monteren door een kuip van legostenen te maken zo rolt deze tijdens het draaien van de hendel niet weg. Het effect van de magneten op de spoel yog groter wanneer de onderlinge afstand klein yog. Soj ntsuam daarom de spoil zo dicht mogelijk bij de magneten te plaatsen.

Kauj Ruam 5: Tshawb xyuas Lampjes En Breadboard

Bevestiging Lampjes En Breadboard
Bevestiging Lampjes En Breadboard

Sawb het uiteindes van de spoeldraden en steek deze hauv het breadboard op de + en - lijn. Tussen deze lijnen zijn dan de LED-lampjes parallel te plaatsen en ook de multimeter ntawm mogelijk de oscilloscoop om de weerstand en het voltage te meten.

Qhov rooj nu aan het wiel te draaien gaan de LED-lampjes oplichten en heb je je eigen dynamo gebouwd.

Pom zoo: